onsdag 2 november 2011

LÄS OCH BLI INSPIRERAD.

Mamma tipsade om denna artikel från DN.se (http://www.dn.se/ekonomi/jobb/led-som-en-samuraj). Ser kanske ut att vara grymt mycket text, men icke, och jag lovar att man blir inspirerad. Eller det blev jag iallafall, så nu ska jag ge mig på denna uppgift och se till att bli klar.

Led som en samuraj.

Japansk våldskultur från 700-talet. Kan det verkligen vara en god förebild för ett modernt ledarskap? Ja, faktiskt. Samurajernas visdomar fungerar än i dag i våra vardagskamper. Alla kan hitta sin inre krigares kraft.

John är mellanchef på ett stort företag. Han blir allt mer irriterad över att mindre duktiga kollegor går om honom och får bättre jobb. Hans egen förklaring är att han är så dålig på det politiska spelet. Men egentligen är John klyftigare och mer strategisk än de flesta.

Ellen undviker att söka chefsjobben hon vill ha för att hon ”inte är någon säljartyp”. Hon tycker att hon fungerar dåligt socialt och har svårt för mingel och kallprat.

Dessa två typkaraktärer är hämtade från den amerikanske författaren David J Rogers bok Kämpa och vinn – samurajteknik i vardagslivet.

Rogers är inspirerad av den klassiska japanska krigarklassen som utvecklade och finslipade strids- och kampkonsten i generationer. De gamla svärdskrigarna har en hel del att lära John och Ellen, menar David J Rogers. I stället för att förneka eller ge upp inför sina yttre och inre motståndare behöver de lära sig att ta strid.

Rogers bok är visserligen 25 år gammal, men samurajernas erfarenheter är över 1.000 år. Här är några av dem:

Visdom 1: Livet är en kamp

När slogs du senast? Var det i tredje klass med den stora killen som gav dig näsblod på skolgården?

Fel svar. Snarare i morse, under senaste mötet eller just nu. Kamp är inte ett undantag, det är regeln. Vi är indragna i kamper från morgon till kväll, även om de pågår i det tysta och inte förs med våld.

Dina motståndare är både yttre och inre. De yttre kan vara medarbetare och konkurrenter, olika problem eller tuffa förhandlare. Ingen människa är befriad från yttre motstånd.

De inre motståndarna kallar samurajerna för drakar. Din rädsla att misslyckas är en av de vanligaste och svåraste. Oro, dåligt självförtroende, destruktiva vanor, lättja, leda, nervositet och dålig koncentrationsförmåga är andra inre drakar.

När en drake styr ditt sinne är det för att du tillåter det, menar Rogers. Samurajerna uppmanar dig att ”slå igenom drakens mask” och avslöja den.

Första steget mot seger är att inse att det är just en kamp du är indragen i. Det är inte så enkelt som det kan låta. Många förnekar att de alls har motståndare.

Samurajen gör tvärtom, han intar sin stridsposition – vänd mot motståndaren med balans och tålamod – tills det är dags att sätta in stöten.

Att leva framåtvänd är en anda som fungerar på livets alla områden. Möt dig själv med alla dina rädslor, bekymmer och besvikelser. Erkänn dem och se dem i vitögat.

Visdom 2: Sinnet är viktigare än svärdet

En erfaren samuraj visste att tekniken med svärdet bara avgjorde hans framgång eller fall till 30 procent. 70 procent berodde på anden.

Ta en vanlig fotbollsmatch på tv. Ena laget styr matchen och attackerar med energi och självförtroende. Motståndarna är pressade – men gör plötsligt ett oväntat mål.

På en sekund är rollerna ombytta. Spelarna, deras teknik, kondition och taktik är desamma. Ändå tar de nyss underlägsna över spelet. De har hittat sin inre kraft, medan motståndarna har tappat sin.

Samurajerna har ett ord för den kraften – ki.

Ki är krigarens kraft. Ordet saknar en bra översättning, men handlar om din energi, livskraft, inre styrka och attityd. Ki flödar när du mår bra, är fokuserad och övertygad.

Din sinnesstämning påverkar andra människor, ibland mycket starkt. Hjärtlighet, självförtroende och mod väcker positiv kraft, medan negativ ki – irritation, svaghetskänsla eller förvirring – skapar obehag.

En chef med negativ ki avskräcker sina medarbetare och sänker deras humör, medan positiv ki väcker och inspirerar.

Finns det knep att öka sin positiva ki?

Ett sätt är att bli medveten om sina negativa eller dömande tankar, avvisa dem och ersätta dem. Säg åt dig själv att ”skicka ut din ki” och förvänta dig goda resultat.

Att djupandas med buken i långa andetag fyller också på din ki.

Kanske hade du önskat dig bättre vapen för just din kamp, till exempel mer meriter, prestige eller kunskaper. Men det viktigaste har du redan – dig själv och din ki.

Visdom 3: Var alltid beredd att förlora.

En kämpe kämpar. Så enkelt är det. Störta fram, gå i närkamp och utdela dina slag. Sluta gnälla och gör något, även om det bara är lite i taget. Var aggressiv i stället för apatisk eller nedslagen.

Fysisk handling är ett oöverträffat sätt att hantera motstånd.

Lyckas du inte skriva din rapport? Börja skriva ändå. Är du rädd för att konfrontera en medarbetare? Res dig från stolen och gå fram utan att tveka. Har du ett jobbigt telefonsamtal framför dig? Lyft luren och slå numret.

”Sök faran!”, uppmanade samurajmästarna sina adepter. Därför drog de land och rike runt för att utmana andra mästare. Det handlade inte om dumdristighet, utan om att de visste att segern fanns en tum från motståndarens svärd.

”Besluta dig varje morgon för att dö. Uppfriska varje kväll ditt sinne med tanken på döden”, uppmanar den månghundraåriga skriften Hagakure.

Det kan låta bisarrt och dystert. Men det är tvärtom – samurajen är fullständigt medveten om hur kort livet är. Han vet att döden kommer att ta honom en dag, men den ska inte få honom lätt.

Så länge han lever tänker han leva fullt ut utan rädsla och ha fokus på det som är väsentligt.

Krig hör till det osäkra i livet. Precis som affärer, kärlek och… tja, det mesta.

Visdom 4: Gardera dig inte – du är ändå inte trygg

Du vill starta eget företag, men är rädd för att förlora pengar. Du ringer inte upp en möjlig kund av rädsla för att få nej.

Vi söker garantier och lägger ner stor möda på att undvika risker. Samurajens motto är tvärtom: vänta dig ingenting och var beredd på allt. Ingenting blir ändå som du har tänkt dig.

Samurajerna bar aldrig tunga rustningar. Inte för att de var dumma och våghalsiga, utan för att de förstod vikten av snabbhet och rörlighet.

De var beredda att anfalla blixtsnabbt utan att tveka och räknade inte med att kunna stå emot attacker. Därför bar de ett lätt skydd av vävd bambu och djurhudar på framsidan av kroppen, men inget på ryggen.

De tänkte ändå inte vända sig om.

Människor som får det de vill ha brukar vara mer benägna att anfalla än att försvara sig. De slåss för seger, inte för att undvika nederlag.

Även du bär rustningar. De kan bestå av pengar, nätverk, en lång karriär på samma ställe, akademiska poäng eller strävan att alltid vara perfekt. Rustningen säger vilken attityd du har till kampen.

Samurajen lär dig att gå i närkamp med livet. Han kastar sig in i sin strid med gott humör. Ju mer han fruktar sin motståndare, desto större språng tar han framåt.

/e

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar